Ανθοϊαματα

Τα ανθοϊάματα Bach (Μπαχ) ανακαλύφθηκαν από τον Aγγλο ιατρό Edward Bach και παρασκευάζονται από τα άνθη φυτών, θάμνων ή δέντρων. Kανένα ίαμα δεν είναι δηλητηριώδες ή να προκαλεί εθισμό. Δεν αντικαθιστούν ούτε αντιδοτούν οποιαδήποτε άλλη θεραπευτική αγωγή ή τεχνική ψυχολογίας. Τουναντίον τη συμπληρώνουν, την ενισχύουν και επιταχύνουν την ίαση, ενεργοποιώντας την ικανότητα του οργανισμού να αυτοθεραπεύεται, ισορροπώντας τα αρνητικά συναισθήματα.

Τα ιάματα βοηθούν στην ανακούφιση των ανθρώπων από συγκινησιακή αναστάτωση, όπως φόβο, άγχος, πανικό, ανυπομονησία, απελπισία, κατάθλιψη, λιποθυμία, ανασφάλεια, κ.λπ. Kάθε αρνητική νοητική ή ψυχική κατάσταση επηρεάζει το αμυντικό μας σύστημα και γινόμαστε ευάλωτοι στη μόλυνση και στη νόσηση. Περιγράφονται τα 38 ιάματα Bach που αντιστοιχούν σε 38 αρνητικές καταστάσεις ή διαθέσεις του νου και της ψυχής του ανθρώπου για να μπορεί ο οδοντίατρος να αναγνωρίζει ποιο είναι το κατάλληλο ίαμα για τον ασθενή του.
 

Τονίζονται ιδιαίτερα τα ιάματα εκείνα που είναι πολύ χρήσιμα να τα γνωρίζει ο οδοντίατρος για να αντιμετωπίζει εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά ένα φοβισμένο, αγχωμένο ή πανικόβλητο παιδί στην πρώτη του επίσκεψη στο οδοντιατρείο (Mimulus, Rescue Remedy, Rock Rose, Cherry Plum), μια πιθανή λιποθυμία του ασθενούς (Clematis, Rescue Remedy), για να διώξει το σοκ από προηγούμενη τραυματική εμπειρία σε οδοντίατρο (Star of Bethlehem), για να προσαρμοστεί εύκολα σε μια νέα κατάσταση, π.χ., οδοντοφυΐα, ορθοδοντικό μηχάνημα κ.λπ. (Walnut), για τη δυσκολία να εκφράσει τα συναισθήματα του φόβου, θυμού κ.λπ. (Agrimony), για τον πόνο και ανυπομονησία (Impatiens, Rescue Remedy), για γρήγορη επούλωση τραύματος, αφθών και σε αιμορραγία (Rescue Remedy).

Το ίαμα επιλέγεται ανάλογα με το χαρακτήρα, τη διάθεση και τα συναισθήματα που αναστατώνουν το παιδί και δεν μπορεί να επικοινωνήσει και να συνεργασθεί με τον οδοντίατρο.

Τα ιάματα Bach με τις θετικές δονήσεις τους έχουν θεραπευτική δύναμη, επαναφέρουν την ψυχική ισορροπία και υγεία, καλλιεργώντας τις θετικές ιδιότητες που λείπουν από το χαρακτήρα μας (θάρρος, υπομονή, αγάπη, εμπιστοσύνη, αυτοπαραδοχή, ασφάλεια, κ.λπ.). Από τον γιατρό ο ασθενής παίρνει παραδοχή, αγάπη, ελπίδα, πίστη και εσωτερική γαλήνη για να υπερνικήσει τους φόβους, το άγχος του ή την ανασφάλειά του, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη καλής επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ τους.

Αυτογνωσία και Αυτοθεραπεία με τα ιάματα του Bach

 

 

Who We Are:

Οδοντίατρος Μιχαλάκης Μιχαήλ DDS , Msc
Ιατρός Φωτεινή Μιχαλάκη- Δερνίκου

Λεωφόρος Κηφισίας 38, Αμπελόκηποι, 11526 Αθήνα, Κεντρικός Τομέας Αθηνών